21 februar 2022

Aircondition eller klimaanlæg?

Hvis du ofte kører på bilferie til de varme lande, så er det værd at vælge det rigtige udluftningssystem til bilen. Men hvad er egentlig forskellen på de forskellige muligheder af luftkølere til bilen? Det forklarer vi her.

Hvad er en aircondition?

En aircondition er et system, du selv regulerer i forhold til temperaturen inde i kabinen. Det vil sige, hvis du synes, det enten er for koldt eller varmt, så skal du selv justere på blæseren for at opnå det ønskede indeklima i kabinen.  

Hvad er et klimaanlæg?

Et klimaanlæg derimod er et selvjusterende system, der selv justerer temperaturen. Det vil sige, når du sætter temperaturen til et bestemt antal af grader, så justerer systemet selv, om der skal skrues op eller ned for varmen for at opretholde den ønskede temperatur.

Der findes to typer af klimaanlæg. Et fuldautomatisk klimaanlæg og et 2 eller fler-zonet klimaanlæg. Det er næsten det samme. Fordelen ved et 2-zonet klimaanlæg er, at man kan indstille forskellige temperaturer alt efter, om man sidder på førersædet eller bagsædet.

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

Forskellen på en aircondition og et klimaanlæg er, hvordan de betjenes, samt hvor mange sensorer og følere, der styrer anlægget.

En aircondition er kun udstyret med én knap, hvorfra man betjener anlægget. Det er altså kun med denne ene knap, at man styrer mængden kulde og varme i kabinen.

Et fuldautomatisk klimaanlæg er til gengæld udstyret med en masse sensorer og følere, som hele tiden er opmærksom på temperaturen i kabinen og regulere mængden kulde og varme derefter, så det stemmer overens med den angivet temperatur. Et fuldautomatisk klimaanlæg styrer dermed alt selv.

Vedligeholdelse af aircondition og klimaanlæg

Både en aircondition og et klimaanlæg er bygget op som et lukket system, der hvert år taber en lille smule væske. Bliver mængden af kølemidlet for lavt, begynder det at slide på den olie, der smører systemet og dermed holder det tæt. Det er derfor vigtigt at have nok kølemiddel, således det ikke slider på anlægget.

Man skal derfor huske at have lavet et airconditioneftersyn en gang om året og et airconditionservice hvert andet år. Eftersynet er også kendt som en airconditionkontrol, hvor man kontrollerer anlægget for utætheder og køleevnen. Dette udføres oftest i forbindelse med bilens årlige serviceeftersyn.

Selvom en aircondition og et klimaanlæg er ikke det samme, er kravet til vedligeholdelse og servicering er fortsat ens. Klimaanlægget er dog mere avanceret end airconditionanlægget.

Virker din aircondition eller klimaanlæg ikke? 

Læs vores anden tekst om aircondition og klimaanlæg.
Bliv klogere på systemerne samt reparationen heraf.