18 februar 2022

El- eller hybridbil?

Vil du gerne køre mere grønt? Men er du I tvivl, om du er klar til at køre på rent el? 

Overgangen til elbiler kan skabe tvivl og usikkerhed hos mange. Vi har derfor lavet en guide til dig, så du kan få svar på alle dine spørgsmål omkring el- eller hybridbiler. Hvis vi ikke har fået besvaret lige netop dit spørgsmål, så tøv endelig ikke med at stille det på vores chat, hvor vi er online alle dage fra kl. 8 - 22.

Elbiler hos Aunsbjerg

Hos Aunsbjerg leverer vores dygtige medarbejdere ikke kun fantastisk service på din bil på vores tre værksteder i Horsens, Kolding og Aarhus. Det er både muligt at købe brugte biler, men også nye biler herunder el- og hybridbiler.

At skifte fra diesel- eller benzinbil til en elbil kræver ofte mange tanker og overvejelser, da det for mange kan være et stort skridt. Aunsbjergs dygtige medarbejdere står altid klar til at hjælpe og vejlede om den rette elbilsløsning for dig, der gerne vil køre lidt grønnere.

I disse år sker der rigtig meget på markedet for elbiler, og det kan være svært at finde rundt i ladeløsninger og rækkevidder. Specielt rækkevidder er et emne, som bliver diskuteret ofte, fordi det er så vigtigt, og fordi udviklingen går så hurtigt.

Elbiler hos Aunsbjerg

Hos Aunsbjerg leverer vores dygtige medarbejdere ikke kun fantastisk service på din bil på vores tre værksteder i Horsens, Kolding og Aarhus. Det er både muligt at købe brugte biler, men også nye biler herunder el- og hybridbiler.

At skifte fra diesel- eller benzinbil til en elbil kræver ofte mange tanker og overvejelser, da det for mange kan være et stort skridt. Aunsbjergs dygtige medarbejdere står altid klar til at hjælpe og vejlede om den rette elbilsløsning for dig, der gerne vil køre lidt grønnere.

I disse år sker der rigtig meget på markedet for elbiler, og det kan være svært at finde rundt i ladeløsninger og rækkevidder. Specielt rækkevidder er et emne, som bliver diskuteret ofte, fordi det er så vigtigt, og fordi udviklingen går så hurtigt.

  • Du skal købe en elbil, fordi den er billigere i drift, grønejerafgift og er fremtidssikret. Men ikke mindst så skal du først købe en elbil, når du er klar til det. For du skal være sikker på, at den kan dække dine behov. Samtidig er det ret essentielt, at du bor et sted, hvor du har mulighed for at lade din elbil, for ellers er det ikke hensigtsmæssigt at købe en.

    Med en elbil kan du have 100 % god samvittighed, når du kører. For en elbil er 100 % drevet af el, hvorfor den forurener mindst muligt ved kørsel af alle biltyper. Samtidig er det også her, hvor du sparer allermest på vedligeholdelse, servicering og grøn ejerafgift. Derudover tilbyder mange forsikringsselskaber en billigere forsikring ved køb af elbil, og finansieringsselskaber og banker tilbyder oftest billigere lån til elbiler.  Desuden kan der også være parkeringsfordele i nogle kommuner rundt i Danmark.

  • Som udgangspunkt er det ikke besværligt at have en elbil, men du skal have gjort dig nogle overvejelser med hensyn til dine lademuligheder, samt rækkevidden på bilen. Det er vigtigt, at du har mulighed for at lade enten ved din bopæl, i nærheden af hvor du bor eller på dit arbejde, da der kan være kø ved de offentlige ladestandere. Regeringen arbejder på at forbedre infrastrukturen markant de kommende år i forhold til offentlige ladeløsninger, men vi anbefaler at du lader hjemme, da det giver større fleksibilitet, samt er det den billigste løsning. 

     

  • Fordelene ved en elbil er, at det er billigere at køre på strøm end benzin og diesel. Det vil i gennemsnit være  50 øre billigere mindre pr. kilometer end en tilsvarende bil med forbrændingsmotor. Selvom en elbil som oftest er dyrere i indkøb, er den billigere i brug. Samtidig henter du også omkostningerne hjem over tid i form af den lave grønne ejerafgift, færre udgifter til vedligeholdelse og billigere ”optankning”. Det er også værd at bemærke at alle elbiler har 8 års garanti på batteriet. 

    Herudover har elbiler også fordele som automatgear, ingen forurening og det at de er enormt støjsvage. Dette gør køreoplevelsen en helt anden end hvis, man kører i en benzin eller dieselbil.

  • Det er lidt svært at konstatere, hvad ulemperne ved en elbil helt præcist er, for de er forsat nye på markedet og under en hel del udvikling. Nogle mener, at man har et større værditab ved at købe en elbil i stedet for en benzin eller dieselbil. Dog er der andre, der mener, at de har en høj gensalgsværdi, idet efterspørgslen på elbiler bliver større. En anden ulempe er, at mange elbiler ikke er godkendt til anhængertræk, da det går udover rækkevidden. Det skal dog siges, at der er flere bilproducenter, der allerede nu producerer elbiler, som er godkendt til anhængertræk. En anden helt generel ulempe, der er ved elbilen kontra benzin- eller dieselbilen er, at der skal planlægges lade-pauser ved længere ture. Heldigvis har både Danmark og resten Europa fokus på at få opstillet flere ladestandere, således infrastrukturen optimeres. Langt de fleste ejere af elbiler oplever ikke problemer med manglende ladestandere i Danmark og Europa.  

  • Ja det er de. Regeringen ønsker, at flere og flere køber en elbil. Dette er årsagen til, at de lige nu er billigere i grønejerafgift i forhold til en benzin eller dieselbil. Danmark har sat sig for at være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Elbiler er derfor et vigtigt led i denne plan, idet de ikke har nogen direkte CO2-udslip til nærmiljøet.

  • I dag er det næsten alle bilfabrikanter, der producerer el-biler. Så der er rig mulighed for at finde en elbil, som falder i din smag. Hos Aunsbjerg har vi en hel del elbiler på lager af alle de populære modeller. 

  • Det er nemt at regne ud, hvilken rækkevidde din elbil skal have i forbindelse med din daglige kørsel til og fra arbejde. Sværere er det dog at forudse forbruget i forbindelse med ferier i din elbil.

    Men du kan nemt planlægge en kør-selv-ferie i din elbil, hvis du gør dig et par tanker eller tre, inden du tager afsted. Rejsen begynder nemlig allerede hjemmefra, hvor du kan planlægge, hvilke hurtigladere der er på ruten ned gennem Europa.

    Her kan du også se de forskellige udbydere, som du skal benytte dig af på din tur. I den forbindelse kan det være en fordel allerede hjemmefra at oprette konti hos de forskellige udbydere.

    Det kan også være en god idé at indlægge overnatning på vejen til din destination, hvor du samtidig sikrer dig, at der ladestandere til din elbil. Ligesom det naturligvis også er en god idé at sørge for, at der er ladestandere på din destination.

    En elbil behøver nemlig ikke være en grund til at vælge kør-selv-ferien fra.

  • Prisen for en opladning til en elbil er meget svær at spå om. Det koster nemlig forskelligt alt afhængig af en masse forskellige faktorer, der både involverer typen af elbilen, men også ladeløsningen og typen af abonnement.

    Det er noget nemmere at regne ud, hvad det koster at tanke en diesel- eller benzinbil, men sådan er det altså ikke med elbiler. Der er forskellige strømleverandører, der bestemmer prisen på el, ligesom elpriserne er forskellige i Østdanmark kontra Vestdanmark.

    Prisen afhænger også af, om du selv har en lader eller leaser en lader og sætter stikket i derhjemme, eller om du lader op på offentlige steder. Mange elbilsejere har valgt at betale strømmen via abonnement, hvilket gør, at der betales et fast månedligt beløb. Det kan være hensigtsmæssigt, hvis du kører mange kilometer hver måned, mens det kan blive dyrt, hvis kørselsbehovet er lille.

    Det er derfor meget svært at gennemskue, hvilke opladeløsninger der bedst kan betale sig for den enkelte kunde og ikke mindst, hvad det koster at oplade.

  • Ligesom med prisen på en opladning og selve rækkevidden, så kan det være svært præcist at afgøre, hvor lang tid det tager at oplade en elbil. Det afhænger meget af elbilens batteri, opladeren og ikke mindst temperatur og batteriets stand.

    Ladetiderne er også forskellige fra, om du lader op derhjemme med din ladeboks, eller om du benytter dig af en hurtiglader på farten. Du kan finde forskellige faktorer på elbilens opladningstid herunder:

    • Temperatur på batteriet
    • De tekniske egenskaber for ladeboksen
    • De tekniske egenskaber for laderen
    • Batteriets ladetilstand
    • Antallet af kWh, batteriet kan rumme – størrelsen på batteriet

    Den reelle ladetid afhænger meget af, hvordan du oplader din elbil. Med et såkaldt mormorstik, som du bare stikker i en helt almindelig stikkontakt, vil det tage omkring 10-15 timer med et mindre batteri at oplade din elbil.

    Modsat vil det med en ladeboks, som mange elbilsejere har stående derhjemme, kunne lade sig gøre på under ti timer uanset ladeudstyr og batteriets størrelse.

    Er du på farten og benytter dig af en hurtiglader, så vil du kunne oplade din bil fra 0-80 procent på under 45 minutter. 

  • Hvor mange kilometer din elbil kan køre på en fuld opladning afhænger af størrelsen på batteriet, samt hvor effektiv bilen er. Det er nemlig yderst vigtigt med den rette rækkevidde, så det passer med eksempelvis afstanden til arbejde.

    Angsten for rækkevidden er også noget, der optager hos potentielle elbil-ejere. Der kan nemlig ligge en frygt i, at rækkevidden ikke er stor nok, hvis man skal køre længere ture hjemmefra. Det kan være til familiebesøg i den anden ende af landet eller måske en tur til udlandet.

    Elbilernes rækkevidder er forskellige, og de varierer fra alt mellem 100 kilometer til over 500 kilometer ved et blandet kørselsmønster på en opladning. Forbruget stiger blandt andet markant, hvis du kører meget på motorvej med høj hastighed, ligesom kørsel i koldt vejr kan være med til at sænke rækkevidden.

    Du kan køre længere på en opladning, hvis du fortrinsvist kører på landevej eller inde i byen. 

  • Batterierne i elbilerne bliver bedre og bedre til at holde strøm – og til at holde strømmen længe. Men ligesom alle mulige andre batterier, så vil et batteri i en elbil også degraderes løbende, og på et tidspunkt vil det ikke længere have den kapacitet, som da det var helt nyt.

    Elbiler har forskellige størrelser af batterier, og det vil være forskelligt fra elbil til elbil, hvor hurtigt batteriet vil miste noget af sin kapacitet.

    Undersøgelser har blandt andet vist, at hvis der hurtig- og/eller lynlades ofte, så vil batteriet også miste noget af kapaciteten hurtigere. Degraderingen vil være højere på grund af varmeudviklingen i batteripakken.

    Batterierne i elbiler er dog meget stærke og pålidelige, og der er kun få tilfælde hvor det er nødvendigt at udskifte hele batteriet. På alle elbiler er der 8 års garanti på batteriet, og der er flere eksempler på elbiler der har kørt mere end 500.000 km. 

  • Priserne på elbiler varierer meget, og prisen afhænger meget af, hvilken type elbil du skal have. Rækkevidden er eksempelvis noget, der optager vores kunder meget, og rækkevidden har også stor betydning for prisen på elbilen.

    Hos Aunsbjerg finder elbiler fra mange populære mærker, og priserne ligger ca. på mellem 150.000 kr. og 500.000 kroner alt afhængig af modellen. Du kan altså derfor få billige elbiler, der har godt med udstyr og rækkevidder, der er perfekte til dig, der kører meget i byen eller skal frem og tilbage fra arbejde.

    Hos Aunsbjerg forsøger vi altid at sammensætte den bedst mulige pris til dig, der kigger efter et grønnere alternativ til de mange timer på vejene. Vi forhandler også en lang række af hybridbiler, hvis det er en løsning, der passer dig bedre.

  • Selvom din bil kører på el og altså ikke diesel eller benzin, så skal bilen stadig til service, og der er stadig et hjulskifte et par gange om året, når vejret skifter karakter.

    Hos Aunsbjerg står vores dygtige og kompetente medarbejdere naturligvis klar på vores afdelinger i Kolding, Horsens og Aarhus. De er altid klar til at hjælpe med hjulskifte på din elbil eller et ganske almindeligt service på din elbil.

    Aunsbjerg tilbyder fire forskellige servicepakker til dig og din bil, hvor du betaler et fast beløb hver måned. Køber du eksempelvis en ny eller lettere brugt elbil hos Aunsbjerg, så vil vi klart anbefale at tegne et GO+-abonnement, der giver tryghed i hverdagen.

    Servicepakken, der koster 299 kroner om måneden, har følgende fordele:

    • Ingen regninger
    • Fri service og reparation
    • Gratis viskerblade og pæreskift
    • Frit hjulhotel og hjulskift
    • Fri lånebil
    • Lån af vare- og ekstrabil
    • Gratis sprinklervæske

    Kører du rundt i en lidt ældre elbil, så er der naturligvis også hjælp og service at hente. Vi har nemlig en skræddersyet servicepakke til dig, der har en elbil, som er over to år gammel. Vi kalder den 2+, og den giver også en lang række af fordele til dig, der vil have tryghed i hverdagen.

    • Fabriksanbefalet serviceeftersyn
    • 20% rabat på alt ekstra arbejde
    • Gratis udskiftning af viskerblade og pærer, batterier i p-ur samt fjernbetjeninger (ekskl. materialer)
    • Gratis sprinklervæske
    • Gratis reparation af stenslag i forrude
    • Gratis bilvask ved serviceeftersyn


    De fleste har købt elbil inden for de seneste fem år, fordi elbilsmarkedet er steget markant de sidste par år. Men kører du alligevel rundt i en elbil, der er mere end fem år gammel, så har vi vores 5+-service, som du kan tilkøbe for 99 kroner om måneden.

1 faset eller 3 faset elbiler 

Hvad betyder det, at en bil er 1 eller 3-faset? 

Selve ordet fase omhandler fordelingen af belastning. Det vil sige, at hvis din bil er 1 faset, vil der kun opstå belastning på to ledninger, hvorimod hvis din bil er 3-faset, vil belastningen blive fordelt mellem tre eller fire ledninger. Bilen faser er altså bestemt af strømforsyningens system. 

Hvad er forskellen på en 1 eller 3 faset bil? 

Hovedforskellen mellem disse to forsyninger er leveringssikkerheden. Det vil sige, hvor høj belastning systemet er egnet til og høj hastigheden er på en opladning. 

En 1-faset elbil er helt fint til dig, der kører forholdsvis korte ture, hvor du har mulighed for at oplade om natten. Er du derimod en bilist, der ofte kører lange strækninger og har brug for hurtige opladninger? Så er en 3-faset bil det rigtige valg for dig. 

1 faset eller 3 faset elbiler 

Hvad betyder det, at en bil er 1 eller 3-faset? 

Selve ordet fase omhandler fordelingen af belastning. Det vil sige, at hvis din bil er 1 faset, vil der kun opstå belastning på to ledninger, hvorimod hvis din bil er 3-faset, vil belastningen blive fordelt mellem tre eller fire ledninger. Bilen faser er altså bestemt af strømforsyningens system. 

Hvad er forskellen på en 1 eller 3 faset bil? 

Hovedforskellen mellem disse to forsyninger er leveringssikkerheden. Det vil sige, hvor høj belastning systemet er egnet til og høj hastigheden er på en opladning. 

En 1-faset elbil er helt fint til dig, der kører forholdsvis korte ture, hvor du har mulighed for at oplade om natten. Er du derimod en bilist, der ofte kører lange strækninger og har brug for hurtige opladninger? Så er en 3-faset bil det rigtige valg for dig. 

Hybridbiler hos Aunsbjerg

Aunsbjergs dygtige medarbejdere leverer ikke kun fantastisk service på din bil på vores værksteder i Horsens, Aarhus og Kolding. De står også klar til at rådgive og vejlede, hvis du er på udkig efter en hybridbil, som kan spare dig for en helt masse brændstof.

Vi er bevidste om, at det kan kræve mange tanker og overvejelser at skifte diesel- eller benzinbilen ud med en elbil – eller bare en hybridbil. Men en hybridbil kan være det helt rette skridt at tage i første omgang, fordi du får en god kombination af det kendte brændstof og det miljørigtige el.

Der sker en masse på både el- og hybridmarkedet i disse år, og det kan være en jungle at finde den helt rette løsning for netop dig. Hos Aunsbjerg forhandler vi en række af solide plugin-hybridbiler, hvor du med en kombination af både el og benzin kan komme til at køre helt op til 83 kilometer på en enkelt liter. Du kan altså komme til at køre længere med en hybridbil.

Aunsbjergs kompetente medarbejdere står selvfølgelig også klar, hvis din hybridbil skal have foretaget et service, eller hvis den skal have skiftet hjul i forbindelse med vejrskiftet. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.

  • Der er forskellige typer af hybridbiler, blandt andet mild hybrid og plugin hybrid. De almindelige hybridbiler (mild hybrid) oplader automatisk, når hybridbilen bremser eller holder stille i et lyskryds. Typisk kører denne type af hybridbil ikke så langt på el ad gangen.

    Hos Aunsbjerg sælger vi – både fra ny og brugt – en række af plugin-hybridbiler, som med den rette kombination af benzin og el kan få din hybridbil til at køre længere på literen.

    En plugin kan lades op derhjemme, ligesom man kender det fra elbilerne. Det fordelagtige ved en plugin-hybridbil er, at den kan køre korte distancer på rent el. Det vil sige, at du udelukkende kan køre på el, hvis du har en kort afstand til dit arbejde.

    Herefter skifter den over til en kombination af brændstof og el, hvilket samtidig giver en stor rækkevidde og mange kilometer på literen.

  • Der findes to former for hybrid: hybrid og plug-in hybrid. Forskellen herpå er, at den ene type har brug for en ladestander, og det har den anden ikke.

    Hybrid

    Teknologien i en hybridbil betegnes også som mild hybrid. Det betyder, at batteriet i elmotoren oplades automatisk, når du kører og bremser. For at bruge så lidt brændstof som muligt, går elmotoren i gang, når brændstofforbruget er for højt eller når brændstofmotoren skal aflastes. Du har derfor ikke brug for en ladestander, hvis du ejer en hybridbil, idet batteriet oplader sig selv. En hybridbil er derfor en god løsning for den bilejer, der gerne vil køre mere grønt, men ikke har mulighed for at benytte en ladestander.  

    Plug-in Hybrid 

    En plug-in hybridbil er også en kombination af en el- og brændstof motor. Elmotoren her oplades både ved kørsel men også via et opladningsstik, ligesom ved en elbil. Årsagen hertil er, at batteriet i en plug-in hybridbil er større end en almindelig hybridbil. Dette betyder, at plug-in hybridbilen kan benytte bilens elmotor 100 % og dermed selv vælge imellem kørsel på el og brændstof. 

    Plug-in hybridbiler bliver derfor oftest anset som værende mere miljøvenlige end almindelige hybrid biler. Dog kræver det en hyppig opladning, hvorfor det er vigtigt, at man har adgang til at kunne lade sin bil et sted. 

    Uanset om det er en el- eller plug-in hybridbil, der passer bedst til dig og dit behov, så er det vigtigt med en god ladeløsning. Hos Aunsbjerg tilbyder vi flere forskellige ladeløsninger, som du kan gøre brug af.

  • Fordelen ved en hybridbil er, at de kører mindre på benzin eller diesel end andre biler, hvorved de forurener mindre. Derudover larmer de meget mindre end benzin eller dieselbil når de kører på el. En anden fordel er, at hybridbiler har to energikilder til at skabe fremdrift. Det vil sige, at hvis der ikke er mere strøm, så slår den selv over til at køre på enten benzin eller diesel. Dette er fordelagtigt for dig, der måske ikke er helt klar til at gå over til en ren elbil. Desuden er hybridbiler ideelle for de bilister, der kører meget by- eller køkørsel.  

  • Det kan ikke altid betale sige at købe en hybridbil, hvis man kører lange strækninger og meget på motorvej, idet effekten af hybriden her ikke vil være særlig stor. Er du i tvivl, om det vil være hensigtsmæssigt for dig at købe en hybridbil, kan du snakke med din bilforhandler.

  • Det kommer an på, om du ejer en hybrid eller en plug-in hybridbil. Hvis du ejer en almindelig hybrid biler, har du ikke behov for en ladestander, da batteriet oplader sig selv. Hvis du derimod ejer en plug-in hybridbil, har du behov for en ladestander for at kunne oplade batteriet i din bil.

  • Plugin-hybrid kan ligesom elbiler lades op enten derhjemme eller ude. Derhjemme kan du vælge både at lade den op via en ladestander eller lade den op via et såkaldt mormor-stik, som du bare sætter i en almindelig stikkontakt. Det skal siges at det ikke anbefales at oplade med mormor stikket, da det kan skabe overbelastning i stikkontakten som i værste tilfælde kan medfører brand. Vi anbefaler altid at man opsætter en ladestander. 

    Plugin-hybridbilen kan bruges som en elbil på kortere distancer og vil derefter slå over og blive en hybrid af el og brændstof. Derfor kan en hybridbil dække manges behov ved de korte ture til arbejde og mulighed for længere ture med både benzin og el.

  • Hvor langt en hybridbil kan køre på literen afhænger rigtig meget af, hvilken type hybridbil du køber. Det kommer også til at afhænge af, hvor meget du kører på ren el, og hvor meget du kører på kombinationen af el og benzin.

    Plugin-hybridbilerne kan typisk køre mellem 15 og 60 kilometer, før de slår benzinmotoren til, hvis altså bilen er fuldt opladet. Men ligesom med elbiler, så afhænger og påvirkes rækkevidden af forskellige faktorer. Det kan eksempelvis være:

    • Kolde temperaturer kan sænke rækkevidden.
    • Mængden af strøm på batteriet.
    • Motorvejskørsel kan have en negativ påvirkning af rækkevidden.
    • Brug af forskelligt strømkrævende udstyr i bilen som sædevarme og ventilation.

    Kører du på en kombination af el og benzin, så kan de hybridbiler som Aunsbjerg faktisk køre helt op til 83 kilometer på literen med en rækkevidde på i alt 800 kilometer. Det forkæler både dig, miljøet og din pengepung.

  • Det kan være meget svært at spå om, hvad det koster at oplade din hybridbil, for det afhænger af forskellige faktorer. Prisen på at lade din hybridbil afhænger blandt andet af hybridbilens type, ladeløsningen samt typen af abonnement, hvis det benyttes.

    Du kan selvfølgelig altid regne med, hvad det koster at tanke din hybridbil, men lige så nemt er det altså ikke med strømmen, hvis priser kan variere alt efter strømleverandøren, og om du bor i Øst- eller Vestdanmark-

    Prisen på at lade din hybridbil afhænger også af, om du selv ejer din lader, eller om du leaser den. Det har også betydning, om du lader på din arbejdsplads eller i nærheden af den. Mange hybridbilejere vælger at tilkøbe et abonnement, som gør, at der betales et fast månedligt beløb. Det gør det nemt, hvis du fast kører en vis afstand på rent el.

    Det kan derfor være svært at gennemskue, hvilke opladeløsninger der bedst kan betale sig for dig og din hybridbil i forhold til, hvilket behov du har, og hvor langt du skal køre hver dag.

Er du fortsat i tvivl, om du er mest til el- eller hybrid?

Læs mere på siderne herunder

Er du fortsat i tvivl, om du er mest til el- eller hybrid?

Læs mere på siderne herunder

Den bedste service til din el- eller hybridbil